Asid Folik Sangat Penting Untuk Wanita Yang Nak Hamil

 

Assalamualaikum.
Hari ini saya berjumpa dengan seorang rakan lama. Gembira betul saya dengar bila dia kata dia baru sahaja berkahwin. Sembang punya sembang, masuk pula topik pasal zuriat. Excited dia cakap dia nak sangat anak. Secepat yang mungkin! Hehe. Lalu saya pun nasihatkan dia untuk ambil Asid Folik.

 

” Hah, Asid Folik. Untuk apa? Nanti dah hamil, baru lah aku start makan semua ubat tu.”

 

Ramai di antara wanita yang apabila Doktor sahkan hamil baru la mula nak makan Asid Folik which is not the right way sebenarnya. Sepatutnya dari masa anda sedang ikhtiar untuk hamil lagi anda dah kena mula amalkan Asid Folik.

 

Kenapa Nak Makan Asid Folik Sebelum Hamil?

Asid Folik sangat penting untuk initial develop for fetus (baby) dalam rahim semasa awal kehamilan lagi. Bayangkan anda sebenarnya dah hamil, tapi anda tak tahu. Jadi, anda pun tidak mengamalkan Asid Folik ini. Bahaya kan?

Secara teorinya, ini adalah antara penyebab berlakunya baby sumbing, kurang sempurna pada fizikal dan juga masalah keguguran pada awal trimester pertama.

Ya, tak semestinya benda ni akan berlaku, tapi mencegah lebih baik bukan?

Jadi untuk bakal ibu, sila ambil serius perkara ini. Sayangilah anak yang anda tengah kandungkan atau anak yang bakal ada dalam rahim anda nanti.

 

folik asid wanita hamil

 

Asid Folik sangat penting untuk pertumbuhan fizikal baby termasuk lah saraf tunjang.

Disarankan pengambilan Asid Folik at least 4 bulan sebelum anda merancang untuk hamil.

Bayangkan, anda tak consume Asid Folik and suddenlyanda hamil dah beberapa minggu. Tanpa pengambilan Asid Folik yang secukupnya, ia boleh mengganggu pertumbuhan baby di dalam kandungan kita dan juga penyebab kepada berlakunya NEURAL TUBE DEFECTS (NTD).

Mainly masalah ini boleh berlaku sekitar hari ke 21-27 kehamilan. Sebab itu lah sangat penting untuk consume Asid Folik daripada sebelum kita merancang untuk hamil.

Terdapat 3 jenis NTD:

• Spina Bifina
• Anencephaly
• Encephalocele

 

asid folik untuk wanita nak hamil

 

Sebagai seorang ibu, kita nak elakkan abnormality pada baby kita betul tak? So pengambilan Asid Folik adalah sebagai salah satu ikhtiar untuk baby yang sihat inshaaAllah.

Antara supplement Shaklee yang mengandungi Asid Folik ialah B COMPLEX dan VITA LEA❤️

Pengambilan Asid Folik semasa hamil dapat memberikan manfaat:

• Mengurangkan depresi / stress semasa hamil
• Bagus untuk perkembangan motor & sensor baby

Jadi untuk semua bakal ibu dan juga ibu ibu sekalian, pastikan anda dah consume Asid Folik ye sekiranya anda tengah plan nak hamil atau pun anda dah positif hamil lagi laa wajib consume.

 

asid folik penting untuk wanita yang nak hamil

Satu tablet B Complex Shaklee mengandungi 200 mcg Asid Folik. Jadi, disarankan ibu yang nak hamil untuk consume 2 biji B Complex sehari.

kenapa-pilih-b-comp-shaklee

 

Ibu menyesal tak makan asid folik semasa mengandung. Akibatnya anak mengidap penyakit saraf tunjang! Baca disini.

Dapatkan B Complex Shaklee segera.

b-complex

Farah Alina

Seorang blogger manis yang suka berkongsi pengalaman tentang kehidupan, kesihatan dan kecantikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge