Merungkai Salah Faham Terhadap Suplemen

Kebelakangan ni, ramai yang private message saya dan tanya tentang keperluan makan suplemen. Perlu ke saya makan suplemen? Untuk merungkai salah faham terhadap suplemen ni , disini saya kongsikan 3 salah faham yang selalunya ramai orang keliru.

 

1. Suplemen bukan lah pilihan dan bukan nya pengganti kepada cara hidup sihat.
“Saya dah makan makanan seimbang, real food, so tak payahlah makan suplemen!”

makanan seimbang

Oh, tidak!

Hasil kajian Landmark Study daripada Universiti California, ambil Shaklee lebih baik daripada tak ambil suplemen. Dan orang yang tak ambil suplemen yang terbabit dalam kajian tu, bukanlah orang yang belasah makan sesuka hati, tapi mereka yang amat menjaga pemakanan.

Zaman sekarang ni, walau macammanapun, walau kita jaga pemakanan kita, tapi sebenarnya nutrisi yang dibekalkan oleh makanan itu tak cukup untuk keperluan badan kita.

Kajian tentang nutrisi makanan ni memang dah lama dah dibuat. Memang dah digred makanan kita tak sama macam dulu dulu dah. Apatah lagi sekarang ni dengan GMO nya, etc..yang kita rasa macam makanan , tapi sebenarnya bukan! Dengan pencemarannya, stress nya.. yang memang memerlukan badan kita memerlukan lebih banyak nutrisi.

Lagi-lagi sekarang ni kan, kalau kita tengok berita Doktor kata  “Ramai orang Malaysia yang sakit mental”

 
sindrom-sakit-mental

mentalillness

Salah satu sebab penyakit mental ini ialah kerana badan kurang nutrisi. Bila badan kita tak cukup nutrien, maka otak kita tak dapat nak berfungsi dengan baik. Bila otak tak dapat berfungsi dengan baik, itu lah datangnya sakit mental.

Jadi, suplemen bukan satu pilihan.

2.  Suplemen sebagai pengganti makanan

Ramai orang anggap, tak makan sayur sebab dah makan Vitalea, tak makan sayur sebab saya dah makan Alfalfa. Itu tanggapan yang salah. Kita kena makan sayur, kena makan buah, kena jaga pemakanan, tapi itu semua tak cukup sebenarnya. Kita masih kena ambil vitamin. Kita akan rasai perbezaan apabila kita ambil suplemen dengan tak makan suplemen. Sebab apa? Sebab memang ada kajian yang mengatakan masalah stress, masalah mental memang berkait dengan nutrisi badan kita. Jadi sama-sama lah kita cukupkan nutrien dalam badan kita.

Kalau kita nampak pasangan kita, ahli keluarga kita, kawan kawan kita asyik emosional dan stress je , kita perlu berusaha untuk bantu dia. Pastikan dia cukup nutrisi. Kenalkan dengan produk Shaklee. InsyaAllah bila kita cukup nutrien, kita akan kurang alami perkara dan perasaan yang negatif. Kalau kita tak cukup nutrien, kita mudah sentap, mudah tersinggung, mudah kecil hati, mudah nak marah orang, orang cakap lain kita faham lain.

3. Ambil suplemen apabila sakit

Biasa apabila orang tu ada sakit-sakit tertentu , barulah berhajat nak ambil suplemen. Sepatutnya pengambilan suplemen ni kena dijadikan amalah harian. Kita kena makan suplemen hari-hari. Bukannya bila sakit kepala baru lah cari Ostematrix. Bila dah stress baru cari B complex. A big NO ok.

Suplemen bukan ubat. Ubat memang kita ambil masa sakit. Tapi suplemen kita ambil setiap hari untuk kuatkan diri kita. Kuatkan dari segi imuniti, dari segi emosi dan juga pertahanan badan kita. Ianya bukan aksesori tapi keperluan.

Jadi sebaiknya kita ambil lah semua vitamin shaklee dan amalkan setiap hari, bukannya ambil vitamin tertentu sahaja untuk masalah tertentu sahaja.

Sebab apa?

Sebab badan kita perlukan semua vitamin. Mungkin kita tak cukup bajet lagi, tapi jadikan ia nya sebagai motivasi supaya kita pun boleh rasa kebaikan yang orang lain dah rasa dalam Shaklee. Rugi sangat, rugi kalau kita dah tau kebaikan produk Shaklee tapi kita hanya ambil 1 produk je.

Misalnya, kita hanya ambil Vitamin C je sebab nak kulit cantik. Sedangkan badan kita perlukan lebih banyak lagi nutrien, vitamin, mineral untuk badan kita berfungsi dengan lebih baik, dengan lebih cemerlang.

Kita pun tahu hasil kajian landmark study, yang ambil shaklee tu lebih baik daripada yang tak ambil suplement dan yang ambil suplemen lain selain Shaklee.

shaklee suplemen terbaik

Saya menyeru semua pembaca supaya consume suplemen Shaklee. Bukan sebab saya nak jual, nak kejar sales, tetapi saya nak yang terbaik untuk semua orang. Saya sayang anda semua 🙂

Jaga makan mesti kena jaga, exercise jangan tinggal, dan suplemen tetap sebagai keperluan.

14095804_10153934873452297_9152720932372706492_n

cta

Farah Alina

Seorang blogger manis yang suka berkongsi pengalaman tentang kehidupan, kesihatan dan kecantikan.

2 thoughts on “Merungkai Salah Faham Terhadap Suplemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge