Set Hamil Shaklee Yang Semulajadi, Selamat dan Berkesan

Saya seorang ibu kepada seorang putera yang comel dan kini saya sedang hamil lagi anak kedua semasa anak pertama saya (anak pertama lahir secara czer) berusia 11 bulan. Sepanjang kehamilan pertama saya yang lepas serta kehamilan yang sekarang ini, saya amalkan suplemen ibu hamil yang terbaik iaitu Set Hamil Shaklee  dan sejujurnya sayaamat berpuas hati!

 

“Set Kehamilan Shaklee adalah set yang paling laris dalam Shaklee”

 

Sebelum saya disahkan hamil, saya ada diberitahu oleh rakan baik saya, Kak Idah tentang bahaya Obimin (yang selalu diberikan kepada Ibu Hamil) kerana ia mempunyai pewarna pink yang sangat pekat.

 

obimin merbahaya

 

Saya menjadi takut. Cuak!  Lepas itu, saya mula cakna dan ambil tahu tentang vitamin untuk ibu mengandung yang diberikan oleh klinik kesihatan. Baru lah saya tahu yang vitamin yang diberikan percuma itu sintetik dan bukannya semulajadi. Ye lah kan, rasanya  tak mampu lah kerajaan nak sediakan vitamin semulajadi untuk semua ibu hamil di Malaysia ini, sebab kos vitamin semulajadi bukannya murah. Nak tak nak, ibu prihatin yang harus mencari vitamin semulajadi sendiri untuk kegunaan ibu dan anak.

 

Apabila saya notis perkara ini, saya berazam pada diri sendiri, suatu hari nanti apabila saya dikurniakan rezeki untuk hamil, saya akan makan vitamin semulajadi untuk kandungan saya. Kita punya pilihan. Ambil saja yang percuma (tapi ianya sintetik) atau pun korbankan duit dan beli vitamin semulajadi.

 

Analogi nya seperti ini.

Hamil ini seperti kita menanam pokok. Kita ada pilihan sama ada mahu beri pokok kita baja sintetik (kimia) ataupun baja organik(semulajadi) ?

 

Begitulah dengan kandungan dalam rahim kita. Sanggup kah kita makan vitamin sintetik sedangkan ada sahaja pilihan vitamin semulajadi?

 

Sanggup nak bagi anak dalam perut membesar bersama bekalan vitamin sintetik?

 

Sejujurnya, saya tak sanggup! Biarlah berkorban demi anak tercinta. Sebab saya yakin, acuan dan proses pembesaran bayi ketika dalam perut adalah moment yang sangat penting dan berharga. Apa yang ibu makan, itu yang anak akan dapat. Sebaiknya, berilah yang terbaik demi untuk mendapatkan hasil yang terbaik!

 

Sedari itu, saya mula mencari vitamin semulajadi yang dijual di pasaran. Saya mula membuat research. Akhirnya, saya berjumpa dengan Shaklee yang vitamin nya 100% semulajadi, dibuat daripada tumbuhan dan siap ada landmark study lagi! Malah, melihat pada testimoni – testimoni pengguna Set Hamil Shaklee saja dah buat saya yakin dengan keberkesanan vitamin daripada produk Shaklee ini.

 

Hamil Selepas 3 Bulan Bernikah

Pada bulan September 2015,  saya disahkan hamil anak pertama. Syukur alhamdulillah.Sepanjang kehamilan saya, saya tiada masalah mual, malah saya rasa makin bertenaga dan sihat. Jemputlah baca pengalaman saya mengandung di sini  .

 

Proses Kehamilan

Di dalam kehamilan dibahagi kepada 3 peringkat masa iaitu trimester 1, trimester 2, trimester 3.

 

proses hamil

Menurut pakar nutrisi Shaklee, ibu hamil perlu ambil vitamin sejak dari perancangan untuk hamil lagi, terutamanya ambil asid folik untuk memastikan tulang dapat terbentuk dengan baik. Apabila ovum bercantum dengan sperma, akan berlaku proses pembahagian dan sel-sel organ semua akan terbentuk. Maka kerana itu amat perlu vitamin sudah diambil untuk membantu pembentukan sel-sel baru.

 

Di Shaklee, terdapat Set Kehamilan Shaklee yang menyediakan set lengkap untuk membekalkan nutrisi lengkap untuk ibu hamil. Juga terdapat set selepas kelahiran.

 

set hamil shaklee

 

Apa yang ada di dalam Set Kehamilan Shaklee?

 

Untuk set asas bagi trimester pertama terdiri daripada:

  1.  ESP
  2.  Vitamin C
  3.  Vitalea
  4.  B Complex
  5.  Ostematrix

 

Bagi trimester ke 2 dan 3, ibu hanya perlu menambah satu vitamin sahaja lagi iaitu

  • Omega Guard

 

Dr_Hamid_Arshat - vitamin hamil

Apa Kebaikan Set Hamil Shaklee?

ESP – Protein (Energy Soy Protein)

  • Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel2 tisu ,hormon dan enzim di dalam tubuh.
  • Sangat diperlukan oleh wanita yang hamil dan menyusukan anak. Ia sangat penting untuk pembentukan kuku,rambut dan kulit.
  • ESP juga memberikan ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
  • ESP juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat.
  • Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
  • Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah
  • Keperluan protein ini semakin penting ketika kehamilan memasuki trimester ke-3.

 

ESP untuk ibu mengandung

 

Multivitamin VitaLea

  • Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian dan ianya lengkap dengan iron formula.
  • Iron formula sangat penting bagi ibu yang mengadung dan menyusukan anaknya.
  • Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah, mudah nak pitam atau pengsan, Hb rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesu.

 

multivitamin vitalea penting untuk ibu hamil

Baca pengalaman saya naikkan Hb rendah dari 10 kepada 12 tidak sampai sebulan dengan Vitalea. Klik di sini.

 

B Complex

  • Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B.
  • Suplemen B complex Shaklee mengandungi Folic acid, Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon .
  • Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.

 

kenapa ibu hamil kena makan b complex

 

 

Vitamin C (Sustained Release Vit C)

  • Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 setengah biji oren dan memenuhi keperluan vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg.
  • Ia sangat unik kerana tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan.
  • Ianya adalah sustained realese dan akan digunakan secara beransur-ansur mengikut keperluan badan kita.

 

kepentingan vitamin c untuk ibu hamil

kepentingan vit c untuk mak mengandung

Ostematrix

  • Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi.
  • Ostematrix tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.
  • Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.
  • Membaiki ransangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot, sakit pinggang, lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung.
  • Kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.

ostematrix shaklee - kalsiu untuk ibu hamil

 

Omega Guard

  • Sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.
  • Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak.
  • Ianya juga membnatu memecahkan lemak di dalam tubuh kita. Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.

 

kenapa omega penting untuk ibu hamil

 

Berapa Lama Vitamin Ini Bertahan?

Satu perkara yang saya sangat suka tentang Set Hamil Shaklee ini ialah hampir semua vitamin nya tahan lama. Hanya Ostematrix sahaja yang cukup – cukup untuk sebulan.

Berapa Lama Set Hamil Shaklee bertahan

 

Berapa Harga Set Hamil Shaklee?

Harga Set Hamil Basic: ESP + Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix  adalah RM446.

Wahai Ibu demi anakmu yang tidak ternilai dengan seisi dunia itu, masakan wang ringgit tidak boleh dikorbankan demi kesihatan si anak, bukan begitu ibu?

Anda jangan khuatir, beberapa vitamin dalam set ini mampu bertahan sehingga 4 – 6 bulan. Jadi bukannya setiap vitamin kena beli setiap bulan. ^^

 

baby shaklee

 

Namun begitu, saya juga akan buat konsultansi dahulu dengan anda yang mahu membeli vitamin set hamil mengikut keperluan anda. Saya akan cadangkan vitamin yang sesuai mengikut bajet anda.

 

Bagaimana Cara Makan Set Hamil Shaklee?

Oleh kerana setiap individu adalah unik dan berbeza, maka tidak adil jika saya memberi Cara Makan Vitamin Shaklee secara pukul rata. Setiap ibu memerlukan sukatan berlainan.

Contohnya Ibu Hamil yang ada Diabetes Semasa Hamil tentulah sukatan vitaminnya berbeza dengan Ibu Mengandung yang ada anemia. Betul tak mommies?

Jadi, cara makan exclusive akan saya berikan selepas pembelian dengan saya. Konsultansi percuma juga diberikan khas buat pelanggan saya.

 

Jadi buat anda :

  • Para Suami yang sayang isteri yang sedang hamil dan bayi yang sedang berkembang dalam rahim
  • Ibu yang mahu memberikan yang terbaik untuk bayi dalam kandungan

Boleh hubungi kami di 013 576 7554 untuk mendapatkan Set Hamil Shaklee ini.

Atau anda boleh beli sendiri dengan cara klik button di bawah ini:

Beli-Sekarang

 

Terima kasih atas kesudian membaca tulisan yang dihasilkan dengan penuh kasih sayang ini.

 

Saya akhiri artikel ini dengan mendoakan jutaan kebaikan berpanjangan buat anda semua dan dengan selingan video kisah bahagia seorang ibu yang menggunakan Set Hamil Shaklee.

 

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

 

Indahnya hamil bersama Shaklee. Jom bersama saya! 🙂

 

cta

 

 

 

 

Farah Alina

Seorang blogger manis yang suka berkongsi pengalaman tentang kehidupan, kesihatan dan kecantikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge