Bagaimana Suplemen Membantu Proses Tubuh Anda? Fakta Ini Perlu Anda Tahu.

Assalamualaikum wbt.

 

Rindu rasanya ingin menulis setelah blog kesayangan ni sunyi selepas saya beranak. Menjaga dua hero kecil ni bukannya mudah, tapi saya pasti saya boleh dan saya mampu. Masa ini lah teringat pengorbanan mak yang bersusah payah menjaga saya adik beradik. Dah lah kami 5 beradik ni jarak umur selang setahun semuanya, mak pula seorang yang bekerjaya. Allahuakbar, menitik air mata ni bila terkenangkan susah payah mak membesarkan anak-anak kan.

 

Okey, entri kali ini saya nak berkongsi bagaimana suplemen (vitamin) membantu proses tubuh kita. Namun secara khususnya saya akan highlight kan tentang suplemen yang saya sendiri consume dan jual, iaitu Shaklee.

 

Saya tak pernah sesekali educate customer saya, apabila mereka ambil supplemen Shaklee sekian-sekian, sakit mereka akan sembuh, kulit mereka akan cantik, susu mereka akan banyak, mereka akan mengandung dsb. NEVER!

 

Supplemen ni sekadar menampung nutrisi gap dalam badan.

Kalau badan kita cukup nutrisi, insyaAllah, ia sendiri akan dapat berfungsi dengan baik.

 

Manusia ni hidup sebenarnya disebabkan sistem tubuh yang beroperasi setiap hari.

Sistem Pernafasan
Sistem Peredaran Darah
Sistem Pencernaan
Sistem Perkumuhan
Sistem Peranakan
Sistem Otot
Sistem Tulang
Sistem Saraf dan lain2…

 

Dari mana datangnya sistem?

 

Sistem terbentuk dari Organ, Organ terbentuk dari Tisu, Tisu terbentuk dari Sel.

Sel > Tisu > Organ > Sistem

 

Sekumpulan sel akan membentuk Tisu, Tisu kemudian membentuk Organ, dan banyak-banyak organ akan membentuk Sistem.

 

sistem pencernaan

 

16387011_1391021730931714_3423915868112669768_n

Saya beri contoh. Cuba perhatikan gambar di atas.

Bagaimana SISTEM PENCERNAAN wujud adalah disebabkan adanya Organ (perut) dan Organ ni datangnya dari sekumpulan TISU, dan Tisu ni datangnya dari sekumpulan sel.

 

Saya bagi satu contoh ye : HAMIL

Sebenarnya semua wanita boleh mengandung secara semulajadi jika tidak mengalami masalah kesihatan. Cuma bagi sesetengah individu, terdapat ‘nutrient gap’ disebabkan cara hidup dan cara makan yang tidak dapat menampung keperluan tubuh atau menyebabkan nutrien tidak sampai ke dalam sistem tubuh.

Bila masalah kekurangan nutrien ini berlaku, proses normal badan tidak dapat berjalan dengan sempurna termasuk mengganggu kesuburan/ proses kehamilan.

 

Jadi di mana kegunaan supplemen Shaklee?

Vitamin Shaklee BUKAN untuk membuatkan kita mengandung yer.

Vitamin Shaklee lebih kepada nak bantu sel tubuh badan untuk lebih sihat, tampung mana-mana nutrisi yang kurang.

Bila sel cukup nutrisi, proses normal manusia akan berjalan dengan lancar dan badan akan lebih bersedia untuk mengandung..

Sebab tu, lepas saya educate customer, saya akan TEKANKAN semuanya dgn izin Allah.

Kalau Allah izinkan asbab makan Shaklee, boleh hamil, Alhamdulillah.

Kalau belum, teruskan berusaha + berdoa.

 

shaklee istimewa

 

Cuma saya percaya pada HUKUM ALAM (sunnatullah):

EAT RIGHT & HEALTHY FOOD, get THE HEALTHIER BODY

Bila kita tidak mampu mencukupkan nutrisi harian kita dengan raw food semata-mata, maka nak atau tidak, kita perlu mengambil supplemen.

Saya percaya pada Shaklee sebab ianya SEMULAJADI dan setiap satu produk Shaklee, ada proven Clinical Studies! Tiada bahan kimia berbahaya, in fact Landmark Study menunjukkan, orang yang makan Shaklee lebih 15 tahun mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik berbanding yang tidak!

Jadi mengapa saya perlu takut untuk berkongsi kebaikan Shaklee dengan semua orang??

Sedangkan saya juga adalah salah seorang yang telah merasai Shaklee Effects  😉

 

12998513_1085880401455409_7619075743165243061_n

 

 

Farah Alina

Seorang blogger manis yang suka berkongsi pengalaman tentang kehidupan, kesihatan dan kecantikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge